FAQ - Frequently Asked Questions - Întrebări frecvente
Am adunat mai jos răspunsurile la cele mai frecvente întrebări pe care ni le-ați adresat. Cu toate acestea, dacă aveți o întrebare la care întrebările frecvente nu oferă un răspuns, vom fi bucuroși să vă răspundem în detaliu. Vă rugăm să ne contactați folosind formularul de contact.
Întrebări despre produsele noastre:
- Informații privind instalarea și utilizarea scărilor pot fi găsite în informațiile noastre pentru utilizatori pentru scări.
- Informații privind montarea și utilizarea schelelor pot fi găsite în instrucțiunile de montare și utilizare specifice schelelor sau pe pagina produsului corespunzător.
Înainte de a utiliza scara
- Sunteți în stare bună de sănătate pentru a folosi scara? Anumite probleme de sănătate, medicația, abuzul de alcool sau de droguri pot pune în pericol siguranța în timpul utilizării scării.
- Atunci când transportați scări pe suporturi de acoperiș sau într-un camion, asigurați-vă că acestea sunt fixate/atașate într-un mod adecvat pentru a preveni deteriorarea.
- Verificați scara după livrare și înainte de prima utilizare pentru a determina starea și funcționarea tuturor pieselor.
- Inspecția vizuală a scării pentru a verifica dacă este deteriorată și dacă este utilizată în condiții de siguranță la începutul fiecărei zile de lucru în care urmează să fie utilizată scara.
- Pentru utilizatorii comerciali sunt necesare verificări regulate.
- Asigurați-vă că scara este adecvată pentru aplicația respectivă.
- Nu utilizați o scară deteriorată.
- Îndepărtați toate murdăriile de pe scară, de exemplu vopsea umedă, murdărie, ulei sau zăpadă.
- Înainte de a utiliza o scară la locul de muncă, trebuie efectuată o evaluare a riscurilor, ținând cont de legislația din țara de utilizare.
Poziționarea și montarea scării
- Scara trebuie să fie instalată în poziția corectă, de exemplu, unghiul de instalare corect pentru scările înclinate (unghi de înclinare între 65 și 75°); treptele sau treptele trebuie să fie orizontale. Scările verticale trebuie să fie complet deschise.
- Dispozitivele de blocare, dacă sunt montate, trebuie să fie complet fixate înainte de utilizare.
- Scara trebuie să fie așezată pe o suprafață plană, orizontală și imobilă.
- O scară înclinată ar trebui să fie sprijinită pe o suprafață plană și solidă și fixată înainte de utilizare, de exemplu, prin fixare sau prin utilizarea unui dispozitiv adecvat pentru a asigura stabilitatea.
- Scara nu trebuie să fie niciodată mutată de sus într-o poziție nouă.
- Atunci când poziționați scara, țineți cont de riscul de coliziune, de exemplu, cu pietoni, vehicule sau uși. Blocați ușile (dar nu și ieșirile de urgență) și ferestrele din zona de lucru, dacă este posibil.
- Identificați toate riscurile reprezentate de echipamentele electrice din zona de lucru, de exemplu, liniile aeriene de înaltă tensiune sau alte echipamente electrice expuse.
- Scara trebuie așezată pe picioarele sale, nu pe trepte sau trepte.
- Scările nu trebuie să fie amplasate pe suprafețe alunecoase (de exemplu, gheață, suprafețe goale sau suprafețe solide clar contaminate), cu excepția cazului în care se iau măsuri suplimentare pentru a împiedica alunecarea scării sau pentru a se asigura că zonele contaminate sunt suficient de curate.
Utilizarea scării
- Nu depășiți capacitatea maximă de încărcare a tipului de scară respectiv.
- Nu vă aplecați prea mult; utilizatorii trebuie să își țină catarama centurii (buricul) între bare și să stea cu ambele picioare pe aceeași treaptă/treaptă.
- Nu urcați de pe o singură scară la înălțimi mai mari fără o asigurare suplimentară, de exemplu prin fixare sau prin utilizarea unui dispozitiv adecvat pentru a asigura stabilitatea.
- Nu folosiți scărite pentru a urca la un alt nivel.
- Nu folosiți cele trei trepte/trepte superioare ale unei singure scări ca suprafață de sprijin.
- Nu folosiți cele două trepte superioare ale unei scări cu trepte fără o platformă și un suport pentru mâini/genunchi ca suprafață de sprijin.
- Nu folosiți cele patru trepte/trepte superioare ale unei scări cu o scară extensibilă atașată ca suprafață de sprijin.
- Scările ar trebui să fie utilizate numai pentru lucrări ușoare și de scurtă durată.
- Utilizați conductori neconductori pentru lucrările inevitabile sub tensiune electrică.
- Nu utilizați scara în exterior în condiții meteorologice nefavorabile, de exemplu, vânt puternic, gheață etc.
- Luați măsuri de precauție pentru a împiedica copiii să se joace pe scară.
- Închideți ușile (dar nu și ieșirile de urgență) și ferestrele din zona de lucru, dacă este posibil.
- Urcați și coborâți întotdeauna cu fața la scară.
- Țineți-vă bine de scară atunci când urcați și coborâți.
- Nu folosiți scara ca dispozitiv de legătură.
- Purtați încălțăminte adecvată atunci când urcați pe scară.
- Evitați sarcinile laterale excesive, de exemplu, atunci când forați în zidărie și beton.
- Nu stați prea mult timp pe scară fără pauze regulate (oboseala este un pericol).
- Scările de extensie pentru accesul la înălțimi mai mari trebuie să fie prelungite cu cel puțin 1 metru dincolo de punctul de aterizare.
- Obiectele care sunt transportate atunci când se urcă pe o scară nu trebuie să fie grele și trebuie să fie ușor de manevrat.
- Evitați lucrările care generează o sarcină laterală pe scările cu trepte, de exemplu, forarea prin materiale solide (de exemplu, zidărie sau beton).
- Când lucrați pe o scară, țineți-vă cu o singură mână sau, dacă acest lucru nu este posibil, luați măsuri de siguranță suplimentare.
În principiu, toate scările KRAUSE pot fi utilizate atât în interior, cât și în exterior. Cu toate acestea, asigurați-vă întotdeauna că scările sunt așezate pe o suprafață stabilă și antiderapantă. Este deosebit de important ca scara să fie nivelată astfel încât presiunea să fie distribuită uniform pe toate montanții. Trebuie să se acorde o atenție deosebită scărilor cu montant de dimensiuni mici, deoarece montantul se poate înfunda pe un teren moale (de exemplu, iarbă, pajiște etc.) fără o bază stabilă, ceea ce poate cauza îndoirea acestuia. Pentru a asigura o poziție sigură pe aceste suprafețe, vă recomandăm, prin urmare, să utilizați accesoriile opționale de siguranță corespunzătoare, cum ar fi o traversă pentru o suprafață de sprijin mai mare sau vârfurile scării pentru fixarea în suprafețe moi.
Înălțimea maximă la care se poate sta în picioare pe o scară este de aprox. 11 m (scară de frânghie 2x24 trepte). Lucrul la aceste înălțimi necesită întotdeauna o evaluare a riscurilor în ceea ce privește activitățile planificate pe scară. În cazul utilizării comerciale, în conformitate cu regulamentul DGUV 38: Lucrări de construcții (§ 7), poziția în picioare pe o scară nu trebuie să fie mai înaltă de 7 m deasupra suprafeței instalației.
Înălțimea maximă de stat în picioare pe o schelă mobilă este de 12 m atunci când este utilizată în interiorul clădirilor și de 8 m în afara clădirilor.
Nu trebuie să se urce pe treptele superioare ale scărilor decât dacă acestea sunt proiectate astfel încât să garanteze o poziție în picioare sigură (de exemplu, pod de siguranță cu dispozitiv de fixare).
Înălțimea maximă de urcare pentru scările cu trepte fără dispozitiv de susținere este a treia treaptă/treaptă de sus!
Capacitatea maximă de încărcare a tipului de scară respectiv nu trebuie depășită. În conformitate cu BG Bau și DIN EN 131, scările pot fi încărcate cu maximum 150 kg. Toate scările KRAUSE sunt testate în conformitate cu standardul DIN EN 131 și, prin urmare, pot fi încărcate cu maximum 150 kg.
Pentru utilizarea comercială, în conformitate cu BG Bau (Regulamentul DGUV §7), poziția în picioare pe o scară nu trebuie să fie mai înaltă de 7 metri deasupra suprafeței instalației.
Capacitatea maximă de încărcare pentru schelele mici este, de asemenea, de 150 kg. Sistemele de schele ClimTec, ProTec și STABILO corespund grupei de schele 3, ceea ce corespunde unei capacități de încărcare de 200 kg/m². Specificația pe metru pătrat rezultă din dimensiunea platformei de terasă și trebuie înmulțită cu 200. Rezultatul corespunde sarcinii totale a schelei. Exemplu: STABILO Seria 100 - dimensiunea platformei de platformă: 0,63 m x 2,50 m = 1,575 m² x 200 kg = 315 kg
În funcție de tipul de scară, se ia în considerare și treapta superioară, platforma. De exemplu, o scară cu patru trepte care poate fi accesată dintr-o parte are trei trepte plus o platformă. Platforma poate fi, de asemenea, utilizată în întregime. Se recomandă prudență în cazul scărilor cu trepte fără dispozitiv de susținere. Ultimele trei trepte/trepte nu trebuie să fie utilizate.
Pentru a compensa diferența de înălțime a treptelor și a palierelor, vă recomandăm să folosiți o scară telescopică articulată, o scară Combi articulată sau o scară multifuncțională potrivită pentru utilizarea pe scări. Alternativ, puteți echipa și celelalte scări ale noastre cu accesoriul CombiSystem corespunzător pentru a realiza nivelarea. Ar trebui să folosiți extensia de montant KRAUSE Art. 122292 sau dispozitivul de nivelare a înălțimii transversale KRAUSE Art. 122285.
Numărul de greutăți de balast depinde de înălțimea respectivă a schelei, de lungimea schelei și de locul de utilizare (în interior sau în exterior). În zonele în aer liber, sunt necesare în general mai multe greutăți de balast din cauza încărcărilor cauzate de vânt. Numărul de greutăți de balast necesare poate fi găsit în tabelele de balast din instrucțiunile de utilizare respective (instrucțiuni de montaj și utilizare). Puteți descărca instrucțiunile de utilizare pentru schelele respective de pe pagina de produs respectivă pentru schelele mobile.
Cereri de informații privind prețurile:
Nu. Nu oferim produsele noastre prin intermediul unui punct de vânzare din fabrică. Toate produsele KRAUSE sunt disponibile de la comercianți calificați
- comercianți cu amănuntul din domeniul construcțiilor și de specialitate
- comercianți online
- vânzări prin poștă și angrosiști
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să utilizați formularul nostru de contact.
Piese de schimb, reparații și reclamații:
Piesele de schimb și accesoriile sunt disponibile cu numărul de articol corespunzător la
- magazinele de bricolaj și magazinele specializate
- magazinele online
- magazinele de vânzare prin poștă și angrosiștii
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați folosind formularul nostru de contact.
Accesoriile CombiSystem sunt potrivite pentru toate cele trei serii de produse: STABILO, MONTO și CORDA.
Vă rugăm să contactați dealerul de la care ați achiziționat produsul KRAUSE cu dovada de cumpărare.
Vă rugăm să contactați dealerul de la care ați achiziționat produsul KRAUSE cu dovada de cumpărare.
Cerere de instrucțiuni de asamblare/operare:
Fiecare produs KRAUSE este însoțit de instrucțiuni de asamblare și utilizare sau de instrucțiuni de utilizare și instrucțiuni de operare. În cazul în care acestea se pierd, veți găsi instrucțiunile de montare și utilizare corespunzătoare pentru schele pe pagina de produs respectivă pentru schele mobile sau instrucțiunile de utilizare și operare pentru scări pe pagina de produs respectivă pentru scări, precum și în zona noastră de descărcare.
Referințe ale dealerilor / surse de aprovizionare:
Toate produsele KRAUSE sunt disponibile la comercianți calificați
- comercianți cu amănuntul din domeniul construcțiilor și specialiști
- comercianți cu amănuntul online
- vânzări prin poștă și angrosiști.
Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați prin intermediul formularului nostru de contact.
Cerere de extindere a schelelor mobile (platforme de lucru mobile):
Următoarea schelă KRAUSE nu poate fi extinsă:
- Schelă cu scară
- Schelă mică
- Schelă pliantă
- Schelă de montaj
- Schelă articulată
Schelă cu platformă Schelele din seria ClimTec pot fi prelungite până la maxim 7 metri. Schelele din seria ProTec pot fi extinse până la 12,30 metri. Dacă aveți nevoie de la început de o înălțime de lucru mai mare, aflați despre turnurile rulante STABILO cu o înălțime de lucru de până la 14,40 metri. Informații despre diferitele variante de asamblare și piesele suplimentare pot fi găsite pe pagina de detalii a produsului respectiv
Scheletele mobile (platforme mobile de lucru):
După cum sugerează și numele, platformele de lucru mobile (schele mobile) sunt schele mobile a căror poziție de lucru poate fi ajustată cu ușurință chiar și atunci când sunt ridicate. Deoarece este necesar mai puțin material, schelele mobile reprezintă o alternativă mai rentabilă la schelele de fațadă. Schelele mobile pot fi montate de oricine, în timp ce pentru schelele de fațadă este necesar un montator de schele. Cu toate acestea, înălțimea de montaj este limitată la o înălțime maximă, care se referă atât la locul de montaj, cât și la accesoriile de siguranță atașate. Datorită restricției de înălțime, schelele mobile sunt potrivite în special pentru casele individuale și clădirile industriale de înălțime moderată.
Teoretic, schela mobilă poate fi montată și fără rotile, dacă nu este necesar să se schimbe poziția schelei în timpul utilizării. Termenul tehnic standardizat de "platformă de lucru mobilă" este denumirea oficială pentru echipamentul de lucru denumit de obicei "schelă mobilă" în limbajul cotidian. Alți termeni obișnuiți sunt: schelă rulantă, schelă mobilă, schelă rulantă, platformă de lucru sau schelă ușoară. Toți acești termeni se referă la același produs, o structură de schelă cu o singură deschidere.
Ca regulă generală, înălțimea de lucru de 10 metri (platforma superioară + 2 m) nu trebuie să fie depășită în aer liber. În interior, turnurile rulante KRAUSE pot atinge înălțimi de lucru de până la 14,50 metri.
Înălțimea de lucru a unui turn de schelă mobilă sau a unei platforme de lucru mobile este înălțimea maximă care poate fi atinsă cu mâinile atunci când se stă pe platforma cea mai înaltă. Diferența dintre înălțimea de lucru și înălțimea în picioare este întotdeauna de 2 metri.
Înălțimea în picioare + 2 metri = înălțimea de lucru
Fiecare turn de rulare din aluminiu KRAUSE este însoțit de instrucțiuni de asamblare și utilizare corespunzătoare, care sunt disponibile online ca download pentru seriile de produse respective. Instrucțiunile de asamblare și utilizare explică pas cu pas asamblarea turnurilor de laminare. De asemenea, acestea oferă informații despre balastarea necesară pentru fiecare extensie. Modificările aduse standardului DIN EN 1004 pentru platformele de lucru mobile au dus, de asemenea, la schimbări fundamentale în ceea ce privește asamblarea și demontarea turnurilor rulante KRAUSE. Una dintre aceste modificări stipulează că balustradele și lonjeroanele trebuie întotdeauna asamblate de pe platforma de jos; pentru prima platformă a unui turn de schelă mobilă de la sol. Alternativ, balustradele de protecție și lonjeroanele pot fi montate și prin trapa deschisă a platformei. Din motive de siguranță, KRAUSE a decis să renunțe la această metodă pentru toate turnurile rulante și permite asamblarea de la nivelul de dedesubt.
Toate turnurile rulante KRAUSE sunt potrivite atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Rotilele de la multe modele pot fi ajustate la sol cu ajutorul unui ax. De la o înălțime de lucru definită, stabilizatorii și greutățile de balast asigură, de asemenea, lucrul pe turnurile de schele mobile. Trebuie remarcat faptul că se aplică specificații de balast diferite atunci când se montează în aer liber, din cauza încărcăturii mai mari a vântului. Acestea pot fi găsite în instrucțiunile de asamblare și utilizare.
Seria de schele KRAUSE STABILO FoldingScaffolding, MONTO ProTec XS, ProTec XS 1000, RollTec și RollTec FoldingScaffolding, precum și CORDA FoldingScaffolding au o unitate de bază care poate fi pliată în câțiva pași simpli. Atunci când este pliată, aceasta poate fi transportată și depozitată rapid și ușor și poate fi reasamblată la fel de rapid atunci când este utilizată din nou. Toate turnurile rulante KRAUSE sunt potrivite atât pentru utilizare în interior, cât și în exterior. Rotilele de la multe modele pot fi ajustate la sol cu ajutorul unui ax. De la o înălțime de lucru definită, stabilizatorii și greutățile de balast asigură, de asemenea, lucrul pe turnurile de schele mobile. Trebuie remarcat faptul că se aplică specificații de balast diferite atunci când se montează în aer liber, din cauza încărcăturii mai mari a vântului. Acestea pot fi găsite în instrucțiunile de asamblare și utilizare.
Platforma de platformă a unei schele este suprafața orizontală pe care se află utilizatorii schelei în timpul lucrului și în timpul asamblării și demontării. Placa serigrafiată din rășină fenolică rezistentă la apă este antiderapantă și este urcată de către utilizator prin trapa cu închidere automată atașată pentru urcare și coborâre. În cazul schelelor cu suprafață de lucru dublă, în cadrul vertical de la fiecare nivel este suspendată câte o platformă de platformă cu și o platformă de platformă fără trapă.
Datorită modificărilor aduse specificațiilor de proiectare ale standardului DIN EN 1004, platformele de decking pot fi suspendate doar la o distanță maximă de 2,25 metri. Această modificare (anterior era posibilă o distanță de până la 4,00 m) înseamnă că sunt necesare mai multe platforme de terasă și balustrade. KRAUSE a redus, de asemenea, distanța maximă între platformele de etaj prevăzută de standard la 2,00 m, pentru a face ca montarea schelelor să fie și mai sigură și mai convenabilă. Cea mai joasă platformă de terasă poate fi asamblată la o înălțime maximă de 3,40 metri.
Pivoții de fixare sunt utilizați pentru a asigura cadrele verticale împotriva ridicării neintenționate. Ele fixează conexiunile tubulare sau cadrele verticale slab îmbinate. Pivoții zincați sunt introduși în găurile suprapuse din două elemente și cad automat într-o poziție în care nu se mai pot desprinde singuri.
Bordurile longitudinale și transversale servesc ca protecție laterală și sunt atașate la platforma superioară a punții. Acestea sunt concepute pentru a preveni alunecarea accidentală pe platforma de terasă. De asemenea, piesele mici sau uneltele căzute accidental pot fi prinse de bordurile transversale și longitudinale. Acestea pot reprezenta un potențial de pericol sporit atunci când cad de la nivelul superior al schelei.
Stabilizatoarele asigură un suport sigur și stabilitate pentru un turn rulant și sunt atașate la cadrele verticale. În funcție de locația de asamblare și de înălțime, trebuie să fie fixate două sau patru stabilizatoare. Utilizarea stabilizatorilor mărește suprafața de asamblare și are o influență asupra balastării necesare a turnului rulant, care se regăsește în tabelul de balastare din instrucțiunile de asamblare și utilizare.
Pentru turnurile de rulare din aluminiu KRAUSE se folosesc greutăți de balast de 10 kg. Acestea sunt atașate la bara transversală de deplasare sau la suporturile speciale de balast. În funcție de înălțimea de montaj și de locul de utilizare, trebuie atașat un număr diferit de greutăți de balast la cele patru puncte de colț ale unui turn de schelă. Numărul exact poate fi găsit în tabelul de balastare din instrucțiunile de asamblare și utilizare.
Sistemul GuardMatic este un parapet avansat care poate fi agățat în cadrele verticale de la nivelul inferior sau de la sol. Acesta combină breteaua de protecție, balustrada pentru genunchi și breteaua diagonală într-o singură componentă de schelă. Acesta a fost dezvoltat ca parte a modificării standardului pentru platformele de lucru mobile DIN EN 1004 în 2021, deoarece montarea și demontarea schelelor mobile fără balustradă avansată reprezentau anterior un potențial de risc crescut. În cazul în care un utilizator urcă prin trapa platformei cu sistemul GuardMatic montat, există întotdeauna o balustradă de jur împrejur pentru a proteja împotriva căderilor. Utilizarea sistemului GuardMatic reduce, de asemenea, numărul de piese individuale, ceea ce facilitează transportul și logistica schelei mobile. Fixarea în 6 puncte a sistemului GuardMatic cu cadrul vertical asigură o stabilitate maximă la înălțime și facilitează asamblarea și demontarea. După utilizare, contravântuirile diagonale pot fi pliate și fixate pentru transport.
Ce este un turn de schelă mobil larg?
Un andamio móvil ancho es un andamio con doble superficie de trabajo. En lugar de una plataforma como superficie para caminar y trabajar, hay dos plataformas suspendidas en el bastidor vertical de doble ancho. En esta variante de diseño, se utilizan una plataforma con trampilla y una plataforma sin trampilla en cada nivel. Gracias a la doble superficie de trabajo, estos andamios móviles también pueden ser utilizados por dos personas en un nivel. La amplia superestructura también permite el uso de escalones para acceder a los andamios móviles.
Accesul la schelele din aluminiu cu rotile se face prin intermediul cadrului vertical din interiorul turnului rulant. Treptele profilate sunt urcate ca pe o scară, iar utilizatorul trece prin trapa platformei. În cazul schelelor mici, cu o amprentă la sol de până la un metru, se poate urca direct pe platforma de punte. În cazul schelelor largi cu scări, urcarea se face prin intermediul scărilor. În acest caz, se folosește o platformă de punte specială cu o trapă mare. Utilizarea unei scări face ca accesul la schela mobilă din aluminiu să fie și mai sigur și face posibilă transportarea unor cantități mai mici de material, a unor piese grele și a unor scule mai mari pe platforma superioară.
Sarcina maximă a platformelor de terasă este specificată în kg/m². Eșafodajele mobile sunt clasificate în diferite grupe de schele în funcție de domeniul de aplicare. Numai clasele de încărcare 2 și 3 sunt relevante pentru schelele mobile:
- Clasa de încărcare 2: Activități care nu necesită depozitarea de materiale de construcție
- Clasa de încărcare 3: Activități care necesită depozitarea de materiale de construcție ușoare sau materiale
Pentru fiecare dintre clasele de încărcare se aplică o sarcină maximă a platformelor de terasă în kg/m². În funcție de dimensiunea platformei de terasă, se poate determina sarcina totală. Aceasta este întotdeauna menționată în instrucțiunile de montare și utilizare a schelei respective.
În funcție de versiune, turnurile rulante KRAUSE pot fi echipate cu rotile, stabilizatoare, seturi de stabilizare și greutăți de balast. Acestea pot fi achiziționate ca accesorii pentru unele turnuri de schele mobile. În plus, turnurile de schele mobile KRAUSE pot fi echipate cu o tavă practică de depozitare a sculelor cu cârlig.
Consultas técnicas y normas:
Toate scările KRAUSE sunt conforme cu standardul EN 131 și, prin urmare, sunt aprobate pentru uz privat și comercial. Pentru utilizarea comercială, vă recomandăm seria STABILO. Această serie îndeplinește cele mai înalte cerințe ale utilizatorilor comerciali și industriali (utilizare intensivă).
Pentru utilizarea comercială, în conformitate cu BG Bau (regulamentul DGUV §7), poziția în picioare pe o scară nu trebuie să fie mai înaltă de 7 metri deasupra suprafeței de instalare.
Vă rugăm să folosiți formularul nostru de contact și să ne spuneți numărul produsului.
În funcție de diferitele noastre serii de produse, oferim următoarea garanție:
STABILO Garanție de 10 ani
MONTO Garanție de 5 ani
CORDA Garanție de 2 ani
Perioadele și condițiile actuale de garanție pot fi găsite aici...
Standardul pentru scări EN 131:
DIN EN 131 este standardul european pentru scările mobile și se referă la următoarele subcategorii în mai multe părți:
- DIN EN 131-1 - Această parte se referă la denumirile, tipurile și dimensiunile funcționale ale anumitor scări
- DIN EN 131-2 - Partea 2 se referă la testarea, etichetarea și cerințele pentru toate scările
- DIN EN 131-3 - Această parte reglementează cerințele privind informațiile de utilizare a scărilor
- DIN EN 131-4 - Partea 4 se referă la scările cu o singură articulație sau cu mai multe articulații
- DIN EN 131-6 - Partea 6 se referă la scările telescopice
- DIN EN 131-7 - Scările cu platformă mobilă sunt reglementate în partea 7
Scopul standardului este de a garanta standarde uniforme de calitate și siguranță în întreaga Europă.
Modificările la standardul DIN EN 131-1 afectează scările simple cu o lungime de 3 000 mm. Scările în mai multe părți care pot fi utilizate ca scări simple sau care au o secțiune de scară detașabilă începând cu 3.000 mm sunt, de asemenea, afectate de modificări. Conform noului standard, aceste scări trebuie să fie echipate cu o prelungire a stativului de o anumită lungime. Standardul DIN EN 131-2 reglementează cerințele de testare pentru toate scările. Unele teste au fost modificate sau adăugate aici. În viitor, testele vor împărți scările în două clase - "utilizare profesională" și "utilizare domestică". Mai multe informații despre teste pot fi găsite în întrebarea "DIN EN 131-2 - Noile teste". Cum se testează?" din FAQ-ul general KRAUSE.
Cea de-a treia parte a standardului reglementează cerințele privind informațiile pentru utilizator și instrucțiunile de utilizare și operare. Când standardul va intra în vigoare, pictograme de siguranță suplimentare vor fi adăugate la etichetarea scărilor. Pictogramele utilizate depind, de asemenea, de tipul de scară în cauză (de exemplu, scări extensibile, scări multifuncționale, scări cu trepte etc.).
Partea a patra reglementează cerințele pentru scările cu o singură articulație sau cu mai multe articulații; și aici au fost incluse acum clasificările "uz profesional" și "uz casnic", adică și aici au fost modificate sau completate unele teste.
Lățimea crescută a standului este menită să sporească siguranța muncii pe aceste tipuri de scări și să contribuie la reducerea accidentelor. Modificările au fost revizuite de Comitetul European de Standardizare (CEN) la sugestia organizațiilor de protecție a consumatorilor. Printre ceilalți contribuitori se numără institute de testare, asociații comerciale și producători.
Standardele existente sunt revizuite la fiecare 5 ani de către comitetele de standardizare pe baza stadiului actual al tehnologiei. În cazul în care această stare s-a schimbat, standardul este adaptat și revizuit în consecință.
Comitetele de standardizare sunt alcătuite din delegați din diferitele țări membre ale Comitetului European de Standardizare (CEN). Aceștia discută și decid cu privire la modificările aduse standardelor individuale. Aceste delegații includ membri din partea organismelor guvernamentale, a asociațiilor comerciale, a producătorilor și a altor părți interesate. Membrii CEN sunt institutele naționale de standardizare din Austria, Belgia, Bulgaria, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Regatul Unit.
DIN EN 131 definește specificațiile tehnice și de aplicare pentru scările portabile la nivel european. Scările pentru uz profesional, cum ar fi scările pentru acoperișuri, scările pentru curățarea sticlei etc., sunt reglementate în standarde separate. Standardul EN 131-4 se aplică scărilor cu una sau mai multe articulații, standardul EN 131-6 scărilor telescopice și standardul EN 131-7 scărilor cu platformă. De asemenea, standardele EN 131-1 și EN 131-2 nu se aplică scărilor. Acestea sunt reglementate în standardul EN 14183.
Standardele se aplică tuturor producătorilor care introduc sisteme de acces pe piața europeană. Standardele reprezintă stadiul actual al tehnicii - legislația fiecărei țări din Spațiul Economic European impune introducerea pe piață numai a produselor sigure, motiv pentru care standardele constituie baza acestor cerințe. Producătorii ar trebui să adere la aceste standarde pentru a îndeplini cerințele privind produsele sigure.
Utilizatorii comerciali trebuie să efectueze o evaluare a riscurilor pentru scările lor. În cazul în care nu există o lărgire a standului sau dacă lărgirea standului existent nu îndeplinește cerințele, scara trebuie să fie modernizată în consecință.
Începând cu 1 martie 2017, KRAUSE a furnizat scări profesionale STABILO conforme cu standardul, ca opțiune. Începând cu 1 decembrie 2017, vom furniza toate scările în conformitate cu noul standard și, de atunci, vă oferim un sprijin cuprinzător pentru evaluarea riscurilor scărilor dvs. existente. Fiți atenți la acest simbol atunci când achiziționați scări noi:
Veți găsi acest autocolant direct pe produs.
Nu există reglementări în standarde privind manipularea produselor în conformitate cu versiunile vechi ale standardelor. Cu toate acestea, pentru utilizatorii comerciali din Europa, se aplică reglementările companiei respective. Acestea reglementează "Cerințele minime de sănătate și securitate pentru furnizarea de către angajator și utilizarea de către angajați a echipamentelor de lucru la locul de muncă", care în Germania sunt consacrate în Ordonanța germană privind securitatea și sănătatea în muncă (BetrSichV). O componentă importantă a acestei ordonanțe este obligația de a se asigura că echipamentele de lucru corespund stadiului actual al tehnicii și că, pe această bază, trebuie să se efectueze o evaluare a riscurilor și o inspecție periodică a echipamentelor de lucru.
Indiferent de inspecțiile periodice ale scărilor, sfătuim companiile să verifice sistemele de acces existente în ceea ce privește siguranța și să efectueze o evaluare a riscurilor.
Un bun ghid pentru o evaluare a riscurilor este descris în "Reguli tehnice pentru siguranța operațională (TRBS) 2121, partea 2". Numai operatorul însuși poate evalua și decide dacă o scară poate fi utilizată în continuare și trebuie, de asemenea, să documenteze această evaluare.
În conformitate cu secțiunea 4 din Legea germană privind sănătatea și securitatea la locul de muncă, pericolele trebuie eliminate sau atenuate direct la sursă, în primul rând prin intermediul măsurilor tehnice de protecție. În cazul în care acest lucru nu conduce la rezultatul dorit, trebuie să luați măsuri organizaționale și personale suplimentare - în această ordine: "Principiul T-O-P".
T = Soluție tehnică, în acest caz, de exemplu, instalarea unei traverse.
O = Soluție organizațională, de exemplu, instruirea angajaților cu privire la riscul crescut.
P = Soluție personală, de exemplu, utilizarea echipamentului de protecție personală.
Soluția tehnică este întotdeauna pe primul loc. Numai dacă aceasta nu poate fi realizată se aplică O sau P.
Aceste cerințe nu s-au schimbat. Companiile trebuie în continuare să efectueze și să documenteze o inspecție a scării la intervale regulate. De regulă, această inspecție trebuie efectuată cel puțin o dată pe an. În cazul unor sarcini sau utilizări mai mari, intervalele trebuie să fie corespunzător mai scurte. Scările utilizate ar trebui să corespundă ultimului stadiu al tehnologiei de acces și, prin urmare, să respecte cerințele legale. În plus, scările nu trebuie să prezinte semne de deteriorare.
Majoritatea scărilor KRAUSE afectate pot fi aduse la standardul actual cu ajutorul unor kituri de adaptare corespunzătoare. KRAUSE-Werk GmbH & Co. KG are un portofoliu extins pentru dumneavoastră. O clasificare a scării în funcție de "uz casnic" sau "uz profesional" poate fi efectuată și retrospectiv, deoarece întregul program KRAUSE a fost testat și certificat pe baza noilor specificații. Informații suplimentare gratuite sunt disponibile pe site-ul nostru web https://www.krause-systems.co.uk/standard-en-131.html, care a fost creat special pentru modificarea standardelor.
Chiar și după intrarea în vigoare a noului DIN EN 131, comercianților li s-a permis să vândă în continuare scări care erau în stoc și produse în conformitate cu vechiul standard. Deoarece standardul a fost modificat pe baza unei revizuiri periodice și nu din cauza unui risc crescut pentru utilizatori, legiuitorul presupune, de asemenea, că un produs fabricat în conformitate cu vechiul standard nu este automat nesigur și, prin urmare, poate fi vândut în continuare. Producătorii trebuiau să respecte cerințele noului standard începând cu 1 ianuarie 2018 și puteau să producă scări în conformitate cu noul standard doar de la această dată.
Scările KRAUSE îndeplinesc cerințele legislației și toate sunt conforme cu clasa "utilizare profesională". Tehnologia de acces de la KRAUSE este și mai robustă și mai durabilă decât este deja, datorită noului standard și a testelor asociate. Acest lucru previne accidentele și reduce întreruperile de lucru.
Datorită dezvoltării de către KRAUSE a traversei Trigon, toate scările STABILO și MONTO pot continua să fie utilizate la maxim. Nu este necesar să se restricționeze îndepărtarea secțiunilor de scări utilizabile separat. Nici aspectul ergonomic nu este de disprețuit, deoarece greutatea pentru transport poate fi redusă masiv, în special în cazul scărilor în 3 părți, datorită posibilității de a îndepărta scara interioară.
Modificările la standardul EN 131-2 au intrat, de asemenea, în vigoare la 1 ianuarie 2018 și se referă în principal la testul de durabilitate și la un nou test de rezistență. Aceste teste clasifică atât scările cu trepte, cât și scările cu trepte în două clase de scări - "uz profesional" și "uz casnic"
- Utilizare profesională: Utilizarea profesională se referă la scările care sunt utilizate în scopuri comerciale și private.
- Utilizare domestică: Utilizarea nonprofesională se referă la scările care sunt utilizate doar în sectorul privat.
Test de rezistență:
Treapta/treapta cea mai apropiată de centru este supusă unei sarcini de testare de F = 2 700 N (aproximativ 275 kg) pentru clasa "Utilizare profesională" și F = 2 250 N (aproximativ 229 kg) pentru clasa "Utilizare casnică" în poziția de utilizare.
Sarcina de testare este concentrată la o distanță de 50 mm de la interiorul montantului. Unghiul de instalare este specificat ca fiind foarte plat, la 65°, astfel încât sarcina de testare să aibă un efect maxim.
Când a fost trecut testul?
Dacă scara nu este deteriorată și dacă funcția este menținută.
Încercarea de răsucire a scărilor cu trepte:
Un picior de scară este fixat cu o clemă. Platforma sau treapta/treapta superioară a scării este încărcată cu F1 = 736 N (aprox. 75 kg). O sarcină de F2 = 137 N (aproximativ 14 kg) este apoi aplicată pe partea laterală a scării la o distanță de 0,5 m de la linia mediană.
Când a fost trecut testul?
Dacă piciorul scării s-a deplasat cu maximum 25 mm față de poziția anterioară în timpul încărcării.
Încercarea de răsucire pentru scări simple
În prima etapă, scara este preîncărcată în centru cu F1 = 491 N (aproximativ 50 kg) și descărcată după 30 de secunde. Aceasta este setată ca valoare inițială. Ulterior, un montant este încărcat în centru cu F2 = 638 N (aprox. 65 kg), iar deformarea ambelor montanți este măsurată în raport cu valoarea inițială stabilită.
Când a fost trecut testul?
În cazul în care diferența dintre deformarea celor două montanți este mai mică de ≤ 0,07 (a) din lățimea scării.
Testarea durabilității scărilor cu trepte:
O bază de 20 mm înălțime este poziționată sub montantul din dreapta spate pentru a simula denivelările. Aceasta este urmată de o sarcină alternată de 1 500 N (aproximativ 153 kg) pe treapta/trunchiul superior (F1) și pe treapta/trunchiul din centrul scării (F2).
- Repetiții de "uz casnic": 10 000 de cicluri.
- Repetiții "utilizare profesională": 50.000 de cicluri.
Când a fost trecut testul?
În cazul în care piesele portante nu sunt deteriorate. Această încercare servește ca încercare preliminară pentru încercarea ulterioară a protecției la întindere (nu este enumerată aici ca încercare nemodificată ca fiind "as-built").
A treia parte a standardului, DIN EN 131-3, reglementează cerințele privind informațiile pentru utilizator și instrucțiunile de utilizare și operare.
Când standardul va intra în vigoare, se vor adăuga pictograme de siguranță suplimentare la etichetarea scărilor. Pictogramele atașate se bazează, de asemenea, pe tipul respectiv de scară (de exemplu, scări extensibile, scări multifuncționale, scări cu trepte etc.).
În plus față de noile pictograme, scara trebuie să fie furnizată și cu instrucțiuni de utilizare și instrucțiuni de operare corespunzătoare tipului de scară. De asemenea, acestea trebuie să fie redactate în limbile tuturor țărilor în care se vinde scara.
Nu există evenimente disponibile.